Voorzijde
Evolutie FAQ
Bewijzen
Antwoorden
Degeneratie?
Reacties
Links
Login


  Acties
Terug naar de inhoud

  Lees ook:
onder constructie...

Chaos en evolutie?

Willem Balder - 10-1-2007:

Beste Fedor Steeman,

U heeft een topsite, alhoewel ik wel moet toegeven dat ik zelf, in tegenstelling tot u, het scheppingsverhaal geloof. Dat maakt gelukkig niet uit, ik vind het wel belangrijk om te weten welke argumenten er gebruikt worden tegen het scheppingsverhaal. Mijn vraag gaat over een van de onderwerpen van de 10 hoofdargumenten tegen de evolutietheorie, en dan punt 9. De chaos theorie, daar staatnamelijk in de eerste alinea:'Het verbindende principe is dat uit ogenschijnlijke wanorde complexe patronen en systemen als vanzelf tevoorschijn komen ('emergente eigenschappen'). Eenvoudige voorbeelden hiervan zijn complexe georganiseerde natuurlijke verschijnselen zoals sneeuwkristallen, wolken, duinenrijen, enz.' Maar de 2e hoofdwet van de thermodynamica zegt niet alleen dat alles wat aan zichzelf wordt overgelaten vervalt tot wanorde, het zegt ook:'moleculen hebben ook de neiging om de laagse vorm van energie aan te nemen, en die laagste vorm van energie is kristal vorming!!' Ik twijfel natuurlijk niet aan u kennis, maar ik zou het leuk vinden als u mij een beknopte uitleg zou kunnen geven.

Nogmaals u heeft een goede site, ik ben nu bezig in het boek van Peter Scheele. Als ik het uit heb zal ik me meer kunnen verdiepen in uw artikelen.

Ik kijk naar uw antwoord uit, Met vriendelijke groet, Willem Balder


Antwoord (25-1-2007):

Beste Wilem,

Bedankt voor uw reactie.

Wat betreft argument 9 (chaostheorie) moet ik u gedeeltelijk tegemoetkomen. Kristallen en dergelijk zijn inderdaad slechte voorbeelden van complexiteit, want ze zijn juist eerder voorbeelden van laag-informatieve 'orde'. Daar tegenover staat de wanorde die bij hoge energie en hoge entropie komt kijken.

Het hangt natuurlijk allemaal af van hoe je begrippen zoals informatie en complexiteit definieert. Scheele stelt orde gelijk aan complexiteit, wat in feite tot een misleidend beeld leidt. De meest informatieve complexiteit lijkt juist tussen orde en wanorde in te staan: Orde versus functionaliteit

Dus wat dat betreft blijft het wel opgaan. De complexe patronen die we zien ontstaan komen voort uit een samenspel tussen orde en wanorde. Interessant genoeg verloopt evolutie volgens dezelfde grondprincippes namelijk mutaties (wanorde) en natuurlijke selectie (orde).

Met vriendelijke groet,

Fedor Steeman