vraagje voor werkstuk
Suzan - 31-3-2006:
hallo,
mijn naam is suzan en ik ben leerling aan het prinstentuin college (vmbo) en ik wilde voor biologie een verslag maken over de evolutietheorie. Ik heb heel erg veel geleerd van deze site, en zelf mijn leraar wist niet zoveel. Helaas, hebben we op onze school een leraar die fel tegen de evolutietheorie is. Mijn werkstuk vond hij overtuigend, maar kwam steeds met een onderwerp op de proppen.
Hoe zijn atomen ontstaan en waardoor zijn hebben ze onze moluculen gevormd?
Dat laatste weet ik, moleculen hebben een polatiteit. Maar het eerste weet ik niet, en iedereen waar ik het aan vraag zegt hetzelfde: God heeft alles geschapen.
Ik geloof hier niets van en vroeg mij af of u het antwoord weet?
Ik hoop snel een reactie terug te krijgen.
Met vriendelijke groet
Suzan renner
PS geweldige site, zeker omdat het mij heel erg interesseerd en ik uiteindelijk evolutiebiologie wil gaan studeren. Complimenten
Antwoord (1-4-2006):
Beste Suzan,
Bedankt voor je complimenten en het maakt mij ontzettend blij om te horen dat je er zoveel aan hebt. Sterker nog: Dat je nieuwsgierigheid zo is aangewakkerd ondanks de anti-wetenschappelijke houding van zoveel mensen om je heen en nota bene je eigen leraar.
Ik begrijp niet helemaal het probleem wat je naar voren haalt. Misschien kun je het wat nader verklaren. Het ontstaan van atomen en moleculen is helemaal geen mysterie en wordt verklaard door gangbare natuur- en scheikundige processen respectievelijk.
Kort na de oerknal daalde de temperatuur zodanig dat de eerste subatomaire deeltjes gevormd konden worden. Deze klonterden samen tot neutronen en protonen en vormden daarmee de eerste atoomkernen. In het begin was er bijna alleen maar waterstof dat uit één proton en één elektron bestaat (en eventueel een neutron).
De atomen van dit waterstofgas begonnen elkaar aan te trekken door de zwaartekracht. Hierdoor ontstonden er plaatselijk verdichtingen in de gaswolken die steeds verder samentrokken door de versnellende werking van de zwaartekracht. Uiteindelijk ontstonden zo sterren zoals onze zon, dat eigenlijk sammenballingen van heet waterstofgas zijn.
In sterren vindt er voortdurend kernfusie plaats van waterstofatomen tot zwaardere atomen zoals uiteindelijk zuurstof, stikstof en koolstof, onder andere, of nog zwaardere zoals ijzer. Deze kernfusie maakt dat een ster zo heet is en zo fel schijnt (vraag maar aan je natuurkundeleraar).
Als een ster zijn brandstof (waterstof) uiteindelijk heeft opgebruikt spat die uit elkaar waarbij alle gevormde atomen het heelal in worden geslingerd. De aldus ontstane atomen kunnen in doodgewone scheikundige reacties moleculen vormen door covalente bindingen (vraag maar aan je scheikundeleraar). Onder bijzondere omstandigheden worden dan weer de de bouwstenen van het leven gevormd (denk aan de proef van Miller).
Maar los daarvan is het ontstaan van een universum en atomen/moleculen of zelfs leven niet per se van betekenis voor het al of niet hebben plaatsgevonden van biologische evolutie. Je kan ook zeggen dat God het universum zo heeft opgezet om evolutie mogelijk te maken...
Als je je interesse niet kunt bevredigen op school (wat eigenlijk schandalig is) raad ik je aan wat goede boeken te lezen uit de biblioteek over evolutie, kosmologie en dergelijke...
Met vriendelijke groet,
Fedor Steeman
Antwoord (1-4-2006):
hallo,
ontzettend bedankt voor de informatie. Ik heb het nagevraagt bij mijn scheikundeleraar, en die heeft het bevestigd. Ik kan dit goed gebruiken voor mijn andere werkstuk.
Heel erg bedankt
Suzan