evolutie
A. Prins - 2-7-2004:
Zou je voorbeelden kunnen geven van nog niet voltooide ledematen bij dieren/mensen? Een halve arm/vleugel/poot zonder gewricht, een nog niet werkend oog enzovoort, het lijkt me allemaal niet echt voordelig als soort.
Waarom is er zoveel schoonheid in de natuur. Soms geheel niet relevant of belangrijk voor die soort?
Antwoord (2-7-2004):
Evolutie werkt door lichte wijziging van wat reeds voorhanden is en niet naar een vooropgesteld 'volmaakt' doel. Als de wijziging voldoende is om een soort enig overlevingsvoordeel te geven dan is dat voldoende om deze te fixeren. Opeenvolgende wijziging kunnen zo uiterst complexe en verfijnde structuren opleveren. Voorbeelden te over: De zweefhuid bij bepaalde eekhoorns geeft een definitief voordeel bij het verplaatsen van boom naar boom. Een steeds verdergaande verbetering van deze aanpassing kan uiteindelijk de vleugel zoals bij de vleermuis opleveren, wat immers niets anders is dan een flexibele en goed gevormde zweefhuid gespannen tussen lichaam, arm en sterk verlengde vingers.
De lobvinnen van bepaalde kwastvinnigen (de naaste verwanten van de viervoetigen) hebben alle botjes reeds op hun plaats (bovenarn, spaakbeen, ellepijp) op de vingers na. Embryologische studies hebben aangetoond dat vingers door een eenvoudige wijziging van het basisontwerp van de vin kunnen zijn onstaan.
Een oog hoeft niet alles te kunnen waarnemen om functioneel te zijn. Er zijn legio voorbeelden van ogen in het dierenrijk van die alleen licht/donker kunnen onderscheiden, via schimmen en grijstinten tot haarscherpe kleurenbeelden. Het ligt voor de hand dat de ontwikkeling van het oog een dergelijke route heeft gevolgd. Een dier dat licht/donker kan onderscheiden heeft nog altijd een voordeel boven een die stekeblind is!
De schoonheid van de natuur is geen tegenargument tegen de evolutietheorie. Op zijn hoogst is het argument voor 'meer tussen en hemel en aarde', maar zelfs dat niet zondermeer. Schoonheid is in de eerste plaats afhankelijk van de waarnemer, en bovendien heeft het een functie. Wij genieten van glooiiende, groene, en vruchtbare landschappen en voelen ons daardoor aangetrokken natuurlijk omdat een dergelijk habitat ons goede overlevingskansen biedt. De pracht van een pauw is een extreem voorbeeld van schoonheid die bedoeld is om wijfjes aan te trekken en zo meer nakomelingen te krijgen.
Ik hoop dat dit wat duidelijkheid brengt. Voor meer discussie over dit onderwerp laat aub een berichtje achter op het forum.
F.Steeman