Voorzijde
Evolutie FAQ
Bewijzen
Antwoorden
Degeneratie?
Reacties
Links
Login


  Acties
Terug naar de inhoud

  Lees ook:
onder constructie...

Moslims en evolutie

Ammar - 12-12-2006:

hey .. geweldige site echt .. maar ik ben zelf een Moslim .. en ik zie helaas geen dingen uit de Koran terug komen .. onzin zou je kunenn zeggen lijkt op de bijbel! nou niet echt ..!

1400 jaar geleden .. wisten mensen dat emberyo's van alle organismen op elkaar leken en pas na een bepaalde tijd een mens op een mens begon te lijken en een kalfje op een kalfje ?

wisten mensen dat water het bewijs en de basis voor leven was ?

wisten ze dat zee uit lagen bestong, en dat iedere laag donkerder was naarmate je naar beneden ging totdat je niets meer ziet?

wisten ze dat de gevoel sensors in de huid waren ?!

ik wil het niet te lang maken .. kan zo een hele site vol typen met dit soort dingen die allemaal duidelijk in de koran staan .. en dan vraag ik me toch af .. als alles zo mooi klopt .. waarom zou het dan niet zo zijn dat de mens geschapen was? 'genen.. apen .. bla bla ..' het is nogsteeds een theorie dat je nooit kan bewijzen .. ik vind het maar een raar verhaatltje .. let op .. ik ontken evolutie niet .. want zelfs dat staat in de koran .. maar niet op die manier zoals het nu wordt aangeleerd ..!

groetjes, ammar


Antwoord (13-12-2006):

Dag Ammar,

Blij om te horen dat jij een van die Moslims bent die evolutie accepteren. Ik vond na eventjes zoeken een interessant, maar heel lang artikel over Moslim reacties op evolutie: THE MUSLIM RESPONSES TO EVOLUTION.

Er schijnen grofweg in elk geval twee stromingen te zijn: Eén stroming gelooft dat God alles in één keer heeft geschapen, net zoals de fundamentalistische orthodoxe en evangelistische christenen. Vooral Harun Yahya is erg prominent in deze beweging.

Een andere stroming ziet ruimte voor een geleidelijke schepping in stadia, die met andere woorden verenigbaar is met evolutie. Het is vooral die laatste stroming die bepaalde Koran-passages aan kan halen die hun punt lijken te steunen. Zij verwijzen zelfs naar Darwin als een oorspronkelijk gelovig man en dat bepaalde moslims hem zelfs voor waren (bijv. Al-Jahiz).

Een interessant debat, dat ik misschien nog wel eens samenvat op mijn website.

Wat betreft ''moderne wetenschappelijke ontdekkingen'' die al in de Koran zouden staan, zou ik om voorzichtigheid manen. Heel veel van deze voorbeelden zijn wishful thinking, verkeerd vertolkt, of zelfs heel makkelijk te verklaren. Er zijn ook lieden die van allerlei ''moderne kennis'' in de Bijbel denken te lezen. Het probleem is dat de taal van die tijd en het menselijk wereldbeeld een heel andere waren dan de onze nu.

Ik wil hier niet al te veel op ingaan, maar hou vooral vast aan je acceptatie van evolutie en andere manieren om je geloof met moderne wetenschap te combineren!

Met vriendelijke groet,

Fedor Steeman