Voorzijde
Evolutie FAQ
Bewijzen
Antwoorden
Degeneratie?
Reacties
Links
Login


  Acties
Terug naar de inhoud

  Lees ook:
onder constructie...

Dino's

Maertje - 4-12-2006:

het woord dino bestond pas sinds 1817. Daarvoor werd het beschreven als draak. Opmerkelijk dat in de bijbel veel draken worden beschreven. :) gaaf he! er was zelfs een chinese keizer die een drakenvoeder had. Waarkomen die draken uit sprookjes vandaan? vertelt u mij..

Groetjes, Maertje


Antwoord (4-12-2006):

Het woord Dinosauria werd in 1842 gelanceerd door de vermaarde wetenschapper Richard Owen. Dit was gebaseerd op studie van fossiele botten van wezens die toendertijd niet meer leefden. Men heeft altijd deze fossiele botten gekend, vandaar de mythen over reusachtige wezens, draken zo je wilt. Dat betekent natuurlijk niet dat dinosauriŽrs tot in onze tijd hebben geleefd. Daarvoor ontbreekt elk concreet bewijs.

Verhalen over eenhoorns waren eveneens gebaseerd op aangespoelde 'hoorns', die later tanden van de narwal bleken te zijn. Wat men in mythes verteld, moet je dus met een korreltje zout nemen, tenzij je ook wilt geloven in centaurs, vampiers en weerwolven.

De reuzenwezens in de Bijbel hebben niets van dinosauriŽrs weg. De Behemoth is eerder een groot zoogdier, zoals een stier of een olifant. De 'staart' en de 'stenen' verwijzen naar de geslachtsorganen. De Leviathan verwijst naar een reusachtig zeedier. DinosauriŽrs leefden allemaal op het land. Bovendien is een walvis een waarschijnlijker verklaring.

Groet,

Fedor


Antwoord (4-12-2006):

hoi Fedor

dit kan neit kloppen wat je me nu vertelt. haha Jij schrijft al die cultuur verhalen van de chinesen etc nu af. Daar zijn degelijk vehralen gevonden van draken. dat heb je nog niet kunnen of willen weerleggen. prima! maarrrr waarom zou een chinese keizer een drakenvoeder hebben?

in job 41 staat wel een dino geschreven. sommige vertalingen zeggen dat het een nijlpaard is, maar er5 wordt een staart beschreven als een ceder. welk orgaan wordt daarmee bedoeld dan? en poten als kopere buizen...rook uti zijn neus en vuur... :) dit soort dingen kun je mij niet wijsmaken dat het om een ander dier gaat!

gr maartj


Antwoord (4-12-2006):

Dag Maertje,

Ik schrijf helemaal niet af dat er allerlei verhalen over draken bestaan. Ik schrijf alleen dat dat soort verhalen kunnen zijn gebaseerd op vondsten van dinosaurusbotten die men al veel langer deed dan de 19e eeuw. Bovendien moeten dit soort folklores met een korreltje zout genomen moeten worden evenals die over vampiers, weerwolven en kabouters. Of bestaan die dan ook?

Maar als je erop staat, is de mythe van de 'drakenvoerder' misschien door de keizer zelf in het leven gebracht. Draken staan namelijk in hoog aanzien in China, dus zichzelf met een draak associeŽren geeft iemand, vooral een keizer, hoog aanzien. (En voor de derde keer: Chinezen hebben altijd al botten gevonden van prehistorische reuzenwezens, vandaar de folklore over 'draken').

Hoe dan ook, kan dit onmogelijk concreet bewijs voor het bestaan van dinosauriŽrs tot de dag van vandaag vormen.

Zoals ik al schreef, verwijst de 'staart' van Behemoth naar de geslachtsorganen. Dit wordt vooral duidelijk als je verschillende vertalingen naast elkaar legt:

Statenvertaling (1637): ''Als het hem lust, zijn staart is als een ceder, de zenuwen van zijn schaamte zijn doorvlochten.''

Lust? Schaamte? Waar zou deze zin op kunnen wijzen? Het woord ''staart'' wordt in de alledaagse taal vaak gebruikt als ander woord voor ''penis''. Het woord ''schaamte'' wordt ook anders vertaald als ''stenen'' ofwel ''zaadballen'':

King James vertaling (1611): ''He moveth his tail like a cedar: the sinews of his stones are wrapped together.''

Volgens Mitchell (In: ''The Book of Job'', 1987) zou de correcte vertaling dus als volgt moeten zijn: ''Zijn penis wordt stijf als een boom, zijn zaadballen puilen vol vitaliteit naar buiten.''

Wat er gebeurd is, dat de schrijver van het boek van Job zich figuurlijk uitdrukt.

Een ander interessant citaat uit de Bijbel over de Behemoth is het volgende: ''Hij ligt onder de lotus, verscholen in het riet en in de schaduw van de wilgen aan de waterkant.''

Een dinosaurus die zich onder een waterplantje verstopt? Of tussen het riet? Of onder een boompje ligt? Misschien is die Behemoth toch niet zo heel erg groot... Past wel bij het waterlevende nijlpaard.

Groet,

Fedor

Bron: Nederlands Dagblad: Ook creationistische speculaties blijven speculaties