Voorzijde
Evolutie FAQ
Bewijzen
Antwoorden
Degeneratie?
Reacties
Links
Login


  Acties
Terug naar de inhoud

  Lees ook:
onder constructie...

Rivierafzettingen

Wijnand - 1-9-2006:

Goedenavond Fedor,

Klopt het dat er vrijwel over de gehele aarde aardlagen zijn te vinden die gedateerd kunnen worden op enkele miljoenen jaren?

Of zijn er maar op enkele plekken zulke oude aardlagen?

Zegt u bij de eerste vraag ja, dan: Uit een onderzoek is gebleken dat alle rivieren wereldwijd in de huidige situatie genoeg sedimenten meevoeren om alle aardlagen wereldwijd vaak genoeg weg te slijten (en op nieuw te vormen), zodat het bijzonder zou zijn om aardlagen van enkele miljoenen jaren oud te vinden.

Hoe zit dit in elkaar?

Groeten,

Wijnand


Antwoord (2-9-2006):

Beste Wijnand,

Inderdaad zijn er overal ter wereld afzettingen te vinden van vele tientallen, zo niet honderden, miljoenen jaren oud. Dat is echter geen enkel probleem voor het geologisch actualisme. Het 'onderzoek' waarnaar je wijst, is geen wetenschappelijk onderzoek, maar een zekere creationist (Nevins) die een paar simpele rekensommetjes heeft gedaan en daarover heeft geschreven.

Nevins houdt er bij zijn gedachtenexperiment een extreem simplistisch beeld van de geologie op na. Hij houdt er bijvoorbeeld niet rekening mee dat de aardkorst dynamisch is en voortdurend wordt gerecycled. Zo verdwijnen aardlagen bij de diepzeetroggen weer in de mantel en groeien continenten door opheffing en accretie. De huidige hoeveelheid sediment onder en boven zeeniveau reflecteert dus absoluut niet de hoeveelheid die gedurende de gehele leeftijd van de aarde is neergelegd. Dit kan dus geen basis vormen voor een schatting van erosiesnelheden.

Groeten,

Fedor