Voorzijde
Evolutie FAQ
Bewijzen
Antwoorden
Degeneratie?
Reacties
Links
Login


  Artikel info
Auteur(s): Fedor A. Steeman
drs. Biologie
...
Gecreërd:
5/4/2006
Laatste wijziging:
12/1/2007
Eerder gepubliceerd:
www.skepp.be

  Speciaal
Terug naar de inhoud
Reageer op dit artikel
Wijzig dit artikel
Schrijf nieuw artikel

  Lees ook:
onder constructie...

Hoe kan de bombardeerkever zijn geëvolueerd?

De bombardeerkever, een soort zespotige mini-tank, wordt door de creationisten een wonder van de natuur genoemd. Creationisten claimen dat de bombardeerkever zijn gesofisticeerde defensiesysteem nooit kon verkregen hebben door evolutie. Een kever die zichzelf opblaast zou niet in staat zijn om zijn afvuursysteem te ontwikkelen, en een kever die zijn vijand permanent op vuurafstand moet houden zou niet overleven tijdens de ontwikkeling van zijn beweegbare geschutskanalen. Er lijkt geen mogelijkheid voor een trage, graduele ontwikkeling van het hele systeem, menen de creationisten.

Wat betreft de bombardeerkever circuleren er een aantal onjuistheden rond in de creationistische gemeenschap hierover. In de eerste plaats vindt er helemaal geen explosie plaats, maar gewoon een relatief snelle reactie waarbij temperaturen van rond het kookpunt worden geproduceerd. In de tweede plaats vindt de vermeende explosie niet pas buiten het lichaam plaats, maar de kokende reactie is nu juist de oorzaak ervan dat de substantie met grote kracht uit het achterlijf gespoten wordt.

De chemicaliën in kwestie, quinonen en hydroquinonen, zijn doodgewoon voor insecten en worden in de eerste plaats gebruikt voor het donker maken van het exoskelet en in sommige gevallen als afgescheiden smerig-smakende substantie. Het laatste is dan een ingang voor de geleidelijke ontwikkeling van een systeem waarbij de welbekende indrukwekkende reactie plaatsvindt.

Er bestaan echter ook weer primitievere bombardeerkevers, waarbij de reacties minder explosief zijn. Er wordt dan slechts een schuimige uitscheiding geproduceerd en dus geen afvuringen. Als dit stapje terug al kan worden genomen, waarom geen verdere stappen terug?

Een ander probleem voor (in elk geval jonge aarde-) creationisten is dat zij uitgaan van een schepping zonder oorspronkelijke roofdieren. Als er van oorsprong geen roofdieren bestonden waarom werd deze kever dan uitgerust met een ingewikkeld verdedigingssysteem? Dan zou dat pas ontwikkeld moeten zijn na de zondeval waarbij er roofdieren ontstonden, maar die mogelijkheid ontkennen creationisten nu juist!

In het volgende filmpje kan zien hoe de evolutie van de bombardeerkevers mogelijk is: Evolution of the Bombardier Beetle

Foto: Patrick Coin