Voorzijde
Evolutie FAQ
Bewijzen
Antwoorden
Degeneratie?
Reacties
Links
Login


  Artikel info
Auteur(s): Fedor A. Steeman
drs. Biologie
...
GecreŽrd:
3/6/2006
Laatste wijziging:
10/9/2006
Eerder gepubliceerd:

  Speciaal
Terug naar de inhoud
Reageer op dit artikel
Wijzig dit artikel
Schrijf nieuw artikel

  Lees ook:
onder constructie...

Het bewijs van de fossiele fauna's

DinosauriŽrs spreken ons zeer sterk tot de verbeelding en hoe kan het ook anders, want deze mythische wezens konden gigantisch groot worden en ontwikkelden zich tot vele verschillende vormen. Creationisten, ofwel christenen die geloven dat God de aarde direkt heeft geschapen in plaats van te laten ontwikkelen, verwerpen die laatste gedachte echter: DinosauriŽrs werden geschapen en ontstonden dus niet uit primitievere voorouders of elkaar.

Sommige creationisten geloven zelfs dat de aarde duizenden jaren in plaats van miljarden jaren oud zou zijn en dat al het leven in slechts zes dagen zou zijn geschapen. Dat zou betekenen dat alle wezens waarvan we nu alleen nog maar fossielen terugvinden in het begin allemaal tegelijkertijd hebben geleefd met elkaar en met de nu nog levende dieren!

Probeer het je eens voor te stellen. Hieronder heb je bijvoorbeeld een aantal dieren die je tegenwoordig op de Afrikaanse savanne zou kunnen vinden:

Het is duidelijk te zien dat deze levensgemeenschap tot de nok toe gevuld met allerlei soorten die op verschillende wijzen aan verschillende soorten voedsel proberen te komen.

Dit is een voorbeeld van een levensgemeenschap van dinosauriŽrs (klik voor vergroting):

Van al deze dino's, op Alamosaurus na dan, weten we zeker dat ze tegelijkertijd in hetzelfde gebied geleefd hebben, omdat we ze in dezelfde afzettingen in Alberta (Canada) hebben gevonden. (Alamosaurus is gevonden in afzettingen van ongeveer dezelfde leeftijd in de Noordelijke VS.) Dit worden ook wel fossiele FAUNA's genoemd.

Zoals je ziet geldt voor de dino-fauna precies hetzelfde als voor de zoogdieren: Het vormt een komplete gemeenschap waar geen ruimte is voor nog een hele reeks andere soorten die van hetzelfde voedsel leven. Hoe de creationisten zich dan voorstellen dat dinosauriŽrs tegelijkertijd hebben kunnen leven met moderne zoogdieren en met andere prehistorische wezens, wordt nooit precies uitgelegd. Sterker nog: de fossiele fauna's die we vinden laten nooit een dergelijke mengelmoes zien!

De fossiele fauna's die we vinden laten dus Úf een zoogdiergemeenschap zien, Úf een dinosauriŽrgemeenschap, of een levensgemeenschap van weer andere prehistorische wezens, zoals amfibieŽn en primitieve reptielen. Nooit zal je bijvoorbeeld een leeuw aantreffen in dezelfde aardlagen als een Parksosaurus, of een Albertosaurus met een olifant. Het zijn gescheiden werelden.

Dit fenomeen is niet te verklaren binnen de beperkte visie van de creationisten, maar past echter prima in het straatje van de evolutietheorie. De dinosauriŽrs hebben in een eigen tijdperk geleefd waar de zoogdieren nog niet in hun moderne vorm bestonden. De enige zoogdieren die we kunnen vinden in een fossiele dino-fauna zijn kleine primitieve zoogdieren ter grootte van spitsmuizen of oppossums. Zij zouden na het uitsterven van de dinosauriŽrs de aarde erven.