Voorzijde
Evolutie FAQ
Bewijzen
Antwoorden
Degeneratie?
Reacties
Links
Login


  Artikel info
Auteur(s): Fedor A. Steeman
drs. Biologie
...
GecreĆœrd:
4/2/2006
Laatste wijziging:
25/2/2006
Eerder gepubliceerd:
Op de oude website

  Speciaal
Terug naar de inhoud
Reageer op dit artikel
Wijzig dit artikel
Schrijf nieuw artikel

  Lees ook:
onder constructie...

Vervalste fossielen - Hoe zit het daarmee?

In hun pogingen de evolutietheorie een slechte naam te bezorgen, wijzen sommige creationisten op een aantal gevallen waarbij fossiele tussenvormen vervalst zouden zijn. In sommige gevallen is er echter helemaal geen sprake van vervalsingen doch in andere wel, of het was slechts een overijlde vergissing. Ik ga op deze pagina recht-door-zee aangeven wat het echte verhaal is achter deze gevallen en waarom eventuele vervalsingen niets aan de waarheid van de evolutietheorie afdoen. Sterker nog: de evolutietheorie staat sterker dan ooit nu deze vervalsingen aan het licht zijn gebracht. Bovendien hebben ook creationisten een handje in het aanslepen van vervalsingen...

Er zijn een aantal creationisten die er van alles aan doen om de reputatie van de evolutietheorie te besmeuren. Dit wordt vooral duidelijk als ze gaan zitten hameren op een aantal gevallen waarvan er sprake zou zijn van vervalsingen van fossielen die evolutionaire overgangen moeten voorstellen. Eerlijk is eerlijk: zulke gevallen hebben zich voorgedaan; soms is er sprake van een echte vervalsing en soms is er gewoon een vergissing gemaakt door een overenthousiaste ontdekker. Veelal gaat het om beweringen gedaan in een tijd dat de paleontologie en de evolutietheorie in de kinderschoenen stonden, en er nog veel verondersteld werd.

Creationisten maken dankbaar gebruik van deze menselijke fouten, maar wat ze er vaak vergeten bij te zeggen is dat de eventuele onthullingen altijd worden gedaan door andere evolutionaire wetenschappers en nooit door de creationisten zelf. Er zijn ook veel gevallen waarbij er helemaal geen sprake is van een vervalsing, maar het de creationisten zijn die spoken zien. Tenslotte hebben creationisten zelf ook een aantal fossiele vervalsingen op hun naam staan, dus de pot moet niet de ketel verwijten dat hij zwart ziet!

Wat steekt er nu eigenlijk precies achter deze gevallen en leveren ze de evolutietheorie nu werkelijk schade op, en zo ja, op wat voor manier? Hieronder ga ik ze stuk-voor-stuk langs en laat zien wat het werkelijke verhaal en de betekenis is van al die verschillende al of niet 'vervalste' fossielen.

Zogenaamde vervalsingen Vergissingen Echte vervalsingen Creationistische vervalsingen
Archaeopteryx De Nebraska Aapmens De Piltdown Aapmens De Burdick Voetsporen
'Lucy' (Australopithecus) Archaeoraptor De Glen Rose mens ('Little David')
Neanderthalers De Freiberg Schedel
De Java-mens